Ce alegem: lucrul în 1C pe un server extern sau intern?
Soluțiile moderne automatizate oferă multe funcții utile pentru optimizarea proceselor de afaceri. Efectul performanței software-ului depinde nu numai de abilitatea operatorului, ci și de capacitățile echipamentului, precum și de conectarea și setarea corectă a acestuia. Funcționarea deplină a programului 1C este posibilă numai în cazul în care, la conectare și instalare, sunt respectate toate condițiile tehnice ale programului. Una din principalele condiții pentru buna funcționare a acestui soft popular pentru afaceri este alegerea corectă a tipului de conexiune.
CONECTAREA LA SERVERUL INTERN
O opțiune destul de difuză în utilizarea programului 1C este instalarea unui server intern la întreprindere. Această soluție este una din cele mai bune, cu condiția ca din start să fie achiziționat și tot echipamentul scump pentru server, iar instalarea, conectarea și setarea tuturor elementelor necesare ale rețelei să fie efectuate de către specialiști calificați. Achiziționarea unui server propriu asigură o viteză de lucru înaltă, dar, în același timp, mărește considerabil costul instalării programului 1C.
În practică, se întâlnesc foarte des cazurile când, în calitate de server este folosit unul din calculatoarele de oficiu. De cele mai multe ori, este vorba de calculatorul contabilului sau administratorului / conducătorului întreprinderii. Este bine dacă pe acest calculator, nu sunt instalate alte programe, în afară de 1C, astfel șansele unei funcționări normale a programului persistă. Dar, dacă pe lângă programul 1C, același calculator este folosit și pentru alte funcții, viteza lui se micșorează considerabil. Mai ales atunci când în programul 1C operează concomitent câțiva utilizatori, conectați mereu la calculatorul și așa suprasolicitat.
CONECTAREA LA UN SERVER EXTERN
Alegerea conectării la un server extern este preferabilă pentru majoritatea întreprinderilor, în care programul 1C este utilizat concomitent de mai mulți colaboratori. În acest caz, accesul la fișierele programului poate fi efectuat în mod continuu și practic din orice punct în care există o conexiune internet. Serverele specializate asigură păstrarea și confidențialitatea datelor, care pot fi recuperate inclusiv în cazul unui furt local de calculatoare. Chiar și achitând conectarea și utilizarea unui server extern, această soluție de conectare rezultă, într-un final, mai economică.