Cum configurăm accesul la distanță pentru a lucra de acasă în soft-ul 1C pe durata perioadei situației excepționale în Moldova?
Decretarea stării excepționale în Moldova în legătură cu riscul de răspândirea noului coronavirus Covid-19 a introdus unele restricții în activitatea agenților economici. Înspecial, angajaților de oficiu li s-a recomandat să treacă la o formă de muncă de la distanță.
Organizarea muncii în afara biroului este o noutate pentru toate întreprinderile din Republica Moldova. De aceea, în acest articol vă vom explica modalitățile de conectarede la distanță la sistemul de evidență contabilă 1C.
1. Profil ”Client subțire”
În această versiune, va fi necesară instalarea aplicației 1cv8c.exe pe dispozitivul de lucru. Acest tip de profil client se numește ”subțire” doar pentru că oferă utilizatorului o funcționalitate mai limitată.
Profilul de client subțire poate fi folosit doar pentru transferul de date. Pentru a efectua o conexiune prin profilul de client ”subțire” va fi necesară plasarea bazei de date pe un web server, iar acest lucru înseamnă că nu veți putea economisi cu el. Mai mult, munca prin profilul de client ”subțire” nu este permisă pentru orice configurație aprogramului, ci doar pentru soluțiile ce acceptă formularele gestionate.
2. Profil ”Web Client”
Web clientul 1C, în comparație cu profilul de ”client subțire”, nu necesită de o instalație separată a soft-ului, deoarece acesta este accesibil din orice browser. Cu toate acestea, profilul de web client de asemenea nu suportă toate funcțiile 1 C, iar calitatea muncii depinde exclusiv de conexiunea internet.
3. Conexiunea prin RDP
Metoda recomandată pentru conexiunea de la distanță la baza de date 1C este prin RDP (Remote Desktop Protocol – Protocolul Desktop-ului la Distanță).
Prin această metodă de organizare a muncii, baza de evidență contabilă este plasată pe un server (fie el fizic sau cloud). Apoi, având la dispoziție propriile date de acces, fiecare utilizator se poate conecta la desktop-ul de la distanță, prin intermediul serviciului standard al sistemului de operare. În acest caz, toate acțiunile sunt efectuate pe partea de server, iar angajații au acces la toate funcțiile de gestionare a programului, inclusiv la configurator. Utilizatorul are posibilitatea de a se conecta la serverul de la distanță de la orice computer din oficiu sau de acasă folosind aceleași date de acces.
Atunci când alegeți un server pentru găzduirea bazei de date 1C, este necesar să țineți cont de mărimea estimată a acesteia, precum și de numărul utilizatorilor care se vor conecta la ea (în unele cazuri, poate apărea necesitatea serverelor SQL). De asemenea, este important să fie setată funcția de backup și de salvare a bazei de date.
Plasarea bazei de date 1C pe un server cloud va asigura funcționarea neîntreruptă a desktopului îndepărtat, precum și securitatea conexiunii și a integrității datelor.
Sunați la numerele 22 857 157 / +373 799 52528 (Viber/WhatsApp / Telegram) sau lăsați o solicitare pe pagina noastră web www.meta-sistem.md pentru a primi o consultație gratuită privind configurarea conexiunii de la distanța la soft-ul 1C la întreprinderea Dumneavoastră.
Munca de acasă poate fi la fel de eficientă ca cea din birou, dar este mult mai sigură în situația actuală.