Cum funcționează terminalul de colectare a datelor cu sistemele de contabilitate 1C în Moldova?

 

 

Un terminal de colectare a datelor (TCD) – este un dispozitiv mobil conceput pentru scanarea codurilor de bare ale mărfurilor, precum și pentru colectarea și transmiterea informațiilor primite în sistemul de contabilitate. Scopul introducerii dispozitivelor de scanare în contabilitatea stocurilor unei întreprinderi rezidă în identificarea mărfurilor din depozit și transferul datelor cu privire la cantitatea și sortimentul de mărfuri în sistemul contabil.

Utilizarea TCD în contabilitatea stocurilor se reduce la trei sarcini:

  • Optimizarea procesului de primire a mărfurilor;

  • Evidența expedierii mărfurilor;

  • Inventarierea curentă a mărfurilor din stoc. 

Simplul fapt al utilizării TCD în contabilitatea stocurilor nu duce la automatizarea contabilității. Funcția terminalului se limitează doar la citirea codului de bare, identificarea mărfurilor și transmiterea datelor primite. Și pentru a implementa ultimele două puncte, va fi nevoie de utilizarea unui software și a unor soluții pentru integrarea dispozitivului în sistemul de contabilitate 1C.

În acest articol, vom lua în considerare avantajele și dezavantajele integrării online și offline a terminalelor de colectare a datelor în sistemele de contabilitate ale întreprinderilor.

 

Integrarea online (RDP)

Pentru integrarea online a terminalelor de colectare a datelor, va fi necesară instalarea interfeței operatorului TCD în configurația 1C. După aceasta, trebuie să setați pe dispozitiv conexiunea la desktopul de la distanță. Desigur, pentru terminalele de colectare a datelor fără fir, acest lucru se poate face doar printr-o rețea Wi-Fi.

Beneficiile integrării online includ:

  • Schimbul instantaneu de date între terminal și programul 1C. Terminalul afișează întotdeauna baza curentă de documente și cataloage, fără a fi necesară o sincronizare constantă. Iar datele prelucrate de terminal ajung imediat în 1C.

  • Terminalul nu trebuie pregătit pentru funcționare (instalați drivere de sincronizare, setați lanțurile transferului de date și etc.). Interfața setată a operatorului prevede toate aceste momente în mod implicit.

  • Scalabilitate nelimitată. Interfața concepută a operatorului TCD poate fi utilizată pentru orice număr de terminale.

  • Terminalul nu este atașat la sistem. În cazul în care există probleme cu dispozitivul, vă puteți conecta imediat la sesiune de pe alt dispozitiv și puteți continua lucrul.

  • Posibilitatea de a cizela și de a face schimbări.

Dezavantajele integrării online

  • Lucrul depinde direct de calitatea acoperirii Wi-Fi. În depozitele mari, puteți întâmpina problema calității diferite a conexiunii în diferite zone. În plus, conexiunea Wi-Fi și schimbul automat de date duc, de asemenea, la faptul că terminalul se va descărca mai rapid.

  • Sincronizarea automată a datelor creează o sarcină suplimentară asupra serverului cu sistemul de contabilitate.

  • Dacă este necesară o soluție pentru 1-2 terminale, atunci dezvoltarea unei interfețe pentru un asemenea număr de dispozitive va fi mai costisitoare decât sincronizarea offline. Pentru depozitele cu un număr mic de TCD, ar fi mai convenabil să recurgeți la schimbul de date offline.

Funcționarea TCD în regim offline

Prin regimul offline avem în vedere conexiunea periodică a TCD la computer și la actualizarea datelor. Prin acest model de lucru, spre deosebire de integrarea online, terminalul nu interacționează direct cu serverul și sistemul de contabilitate. TCD se conectează la computerul personal prin USB și deja prin computerul local este necesar să se efectueze transferul reciproc de date între server și terminalul de colectare a datelor.

Pentru a implementa un asemenea lanț pentru transferul datelor, va fi necesară instalarea software-ului atât pe terminal, pe PC cât și pe server.

Avantajele regimului offline:

  • Nivel ridicat autonom de lucru. Calitatea funcționării terminalului nu depinde de calitatea acoperirii Wi-Fi. 

  • Funcții suplimentare prin utilizarea de soluții software. Aici putem include posibilitatea utilizării „tastelor fierbinți”, stocării diferitor baze de date și cataloage (dacă depozitul, de exemplu, este folosit de diferite companii).

  • Nu există nici o sarcină suplimentară asupra serverului și programului 1C. 

Dezavantajele regimului offline:

  • Dificultatea de setare și conexiune. Introducerea de soluții offline necesită specialiști foarte bine pregătiți.

  • Dependența de baterie. Dacă bateria terminalului se oprește în timpul funcționării, toate informațiile vor fi pierdute, iar lotul va trebui să fie scanat din nou.

  • Procedură complexă și greoaie pentru transferul datelor. De exemplu, pentru colectarea mărfurilor conform unei comenzi, trebuie să descărcați aceeași comandă într-un computer din programul 1C, să sincronizați TCD și computerul (de două ori, înainte și după asamblare), iar după aceea să faceți schimb de date între computer și server.

Alegerea unei soluții pentru schimbul de date cu un terminal de colectare a datelor depinde în mare măsură de amploarea sarcinii, de complexitatea cataloagelor de nomenclatură, de numărul de TCD utilizate, de volumul sarcinilor pentru citirea informațiilor și de alți zeci de factori.

Plasați o solicitare pe site-ul nostru s-au luați legătura cu noi după numărul 022-857-157 pentru a primi o consultație gratuită privind posibilitățile implementării sistemelor automatizate de evidență contabilă de la specialiștii Meta-Sistem SRL.