Ultimile schimbări în legislație: raportul IPC21 și IALS21

Anul trecut în Republica Moldova au fost aprobate formele noi a dărilor de seamă IPC21 (Darea de seamă privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală şi a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate) și IALS21 (Nota de informare privind salariul şi alte plăți efectuate de către angajator în folosul angajaților, precum şi plățile achitate rezidenților din alte surse de venit decât salariul şi impozitul pe venit reținut din aceste plăți). Ordinul respectiv al Ministerului Finanțelor din RM a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 07.08.2020.

În acest articol noi dorim să vă povestim despre schimbările care au avut loc cu formele dării de seamă și din ce moment acestea intră în vigoare.

Începem cu a doua întrebare. Conform ordinului Ministerului de Finanțe, noile forme de raportare intră în vigoare de pe întâi ianuarie a anului 2021, și nu din momentul publicării în Monitorul Oficial. În așa fel, dările de seamă despre salariu, achitările impozitului pe venit și contribuțiilor la fondurile extrabugetare pentru a doua parte a anului 2020 se întocmesc încă după regulile vechi și forme vechi de raportare, IPC18 și IALS18 respectiv.

Pentru IPC21 prima perioadă de raportare - ianuarie 2021, și trebuie depus până la 25 februarie. Iar pentru IALS21 prima perioadă de raportare - anul 2021, și trebuie depus până pe 25 ianuarie 2022.

Care schimbări anume au fost efectuate?

În primul rând, trebuie de menționat că în preambulă, la completare a apărut o rubrică nouă „Contacte”, în care trebuie să fie indicate persoanele de contact, care sunt responsabile pentru completarea rapoartelor în cadrul întreprinderii.

Ce s-a schimbat în darea de seamă IPC21? (Darea de seamă privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală şi a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate)

  1. În partea tabelară (gr. 6 rândurile 11-12) împreună se vor reflecta doar «Suma primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală reținute de la lucrători și alte persoane fizice (lei) », în loc de «Suma primelor calculate și reținute de către angajatori, alte persoane juridice și fizice (lei)». Această schimbare este legată de faptul că conform schimbărilor în legislație, care au intrat în vigoare, din salariul lucrătorului se rețin doar primele de asigurare medicală în volum complet (9%), iar primele de asigurare socială se achită de către angajator proporțional mărimii salariului (29%).
  2. În anexa 1 la forma IPC21 cu informația despre distribuirea impozitului pe venit acum sunt 5 rânduri în loc de 6, deoarece rândul «codul localității subdiviziunii» a fost înlocuit de două rânduri «codul localității» și «codul subdiviziunii», care au fost în versiunea precedentă a raportului.
  3. În tabelul Nr.1 a primei anexe a apărut rândul 22 “Dobânzi achitate în folosul persoanelor fizice”, iar în câmpul 2 rândul 42 după cuvântul “dividende” formularea este completată cu cuvintele “achitate persoanelor fizice rezidente”. Iar în a doua tabelă a primei anexe a apărul rândul 1.6 “Liberi profesioniști care desfășoară activitatea în domeniul jurisprudenței”.
  4. Din anexa numărul 2 a dispărut informația despre începutul și terminarea relațiilor de muncă. Deasemenea, în a doua anexă în punctele 9, 10, 11 și 12 au fost înlocuite formulările la denumirea actelor normative actuale. (Toate formulările actuale sunt indicate în ordinul Ministerului de Finanțe).
  5. În compartimentul 2 a anexei numărul 2 au apărul doi indicatori adăugători: “conform codului 22 în rubrica 4 dividendele achitate în folosul persoanelo fizice rezidente” și “conform codului 22 în rubrica 5 — suma impozitului pe venit, reținut, indicat în rubrica 4”. Iar după codul 42 în rubrica 4 după cuvintele “dividende” a apărut formularea “în folosul persoanelor fizice rezidente”.
  6. În anexa numărul 3 (în forma nouă a raportului devine anexa 2), care conține informații despre contribuții în fondul de asigurare socială, acum sunt 11 rânduri în loc de 12, din cauza faptului că acum suma completă a contribuțiilor este achitată de angajator. Acum rândul 11 este scris ca ««contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii (calculate)», în loc de două rânduri cu contribuții îndividuale și contribuțiile angajatorului, care au fost în IPC18.
  7. Deasemenea, a apărut a treia anexă nouă - clasificatorul persoanelor asigurate.

Codurile categoriilor persoanelor asigurate nu s-au schimbat în comparație cu IPC18.

Ce s-a schimbat în IALS21? (Nota de informare privind salariul şi alte plăți efectuate de către angajator în folosul angajaților, precum şi plățile achitate rezidenților din alte surse de venit decât salariul şi impozitul pe venit reținut din aceste plăți)

Ce ține de nota de informare IALS21, aici a avut loc o singură schimbare în comparație cu versiunea precedentă a documentului. Partea tabelară a notei IALS21 acum constă din 16 și nu din 17 rânduri, deoarece rândul «Contribuția individuală de asigurare de stat obligatorie» a fost scoasă din cauza lipsei de actualitate. Vă amintim că tot volumul de achitări în fondul asigurării sociale (29%) acum este efectuat de angajator.

În rest, ordinea de întocmire și conținutul raportului au rămas neschimbate.

Deasemenea, este important de menționat că în conformitate cu ordinul MF 94 din 30.07.20 (în care au fost menționate modificările susmenționate), toate formele celelalte (IRM19 și CAS18-AN), precum și clasificatoarele (relațiilor de muncă; motivelor de concediere de la locul de muncă; categoriilor persoanelor asigurate) au rămas neschimbate.

Pentru a implementa toate schimbările susmenționate și actualiza evindeța în cadrul întreprinderiii Dvs., Vă rugăm să luați legătura cu managerii noștri prin intermediul formei de feedback de pe site-ul nostru.