Versiuni de livrare a programului 1C: licențа electronică s-au USB
Produsele ”1C: pentru Întreprindere” pot avea două tipuri de protecție: una pentru software, sub formă de licență electronică și alta pentru hardware – sub formă de cheiță USB. Fiecare din aceste licențe are propriile caracteristici atunci când sunt utilizate în anumite condiții, iar costul instalării programului 1C este practic același. Să vedem care sunt caracteristicile detailate ale acestor opțiuni de protecție.
PARTICULARITĂȚILE PROTECȚIEI PRIN INTERMEDIUL LICENȚEI ELECTRONICE
Protecția de software pentru 1C a devenit foarte populară printre utilizatori. În acest caz, licențierea are loc prin introducerea unui cod de activare, unic pentru fiecare pachet 1C achiziționat. Versiunea protecției prin licența electronică prezintă o serie de avantaje, cum ar fi:
- utilizarea calculatorului cu portul USB dezactivat sau nefuncțional;
- reducerea numărului de dispozitive externe conectate;
- o sarcină mai mică asupra productivității sistemului;
- utilizarea pin-codurilor de rezervă pe un alt calculator în cazul defecțiunii calculatorului de bază;
- simplificarea gestionării bazelor de date la activare noii licențe.
În același timp, unele caracteristici ale acestui tip de protecție ar putea să nu corespundă necesităților posesorului programului 1C.
Printre acestea:
- condiționarea instalării pe un singur calculator;
- riscul de a pierde licența în cazul modificării parametrilor;
- resetarea activării licenței în cazul actualizării software-ului.
PARTICULARITĂȚILE PROTECȚIEI PRIN INTERMEDIUL CHEIȚEI USB
Protecția prin intermediul unei cheițe USB vizează, în primul rând, persoanele ce au necesitatea de a opera pe rând la diferite calculatoare. Acest lucru se referă, în special, la contabili sau la alți colaboratori, care își iau lucrul acasă. Instalarea acestei versiuni este posibilă pe majoritatea dispozitivelor, însă utilizarea lor simultană este limitată de numărul de licențe.
În plus, printre principalele avantaje ale protecției prin USB trebuie menționată posibilitatea de conectare la orice calculator ce are un conector USB, precum și utilizarea versiunilor vechi și modelelor proprii, bazate pe versiunile 8.0 sau 8.1 ale programului ”1C: pentru Întreprinderi”.
Printre dezavantajele acestui tip de protecție se numără riscul pierderii dispozitivului, în rezultatul căreia cheițele USB devin inaccesibile, cu necesitatea de a achiziționa din nou licența. În plus, acest tip de protecție costă mai mult.